Coaching

Coaching

És un mètode que consisteix a acompanyar, instruir i entrenar una persona o un grup d’elles, amb l’objectiu d’aconseguir alguna meta o de desenvolupar habilitats específiques.

En l’entorn empresarial i personal es coneix per coaching al procés interactiu i transparent mitjançant el qual el coach o entrenador i la persona o grup implicats en aquest procés busquen el camí més eficaç per assolir els objectius fixats usant els seus propis recursos i habilitats.
Hi ha molts mètodes i tipus de coaching. Entre les seves tècniques pot incloure xerrades motivacionals, seminaris, tallers i pràctiques supervisades.

Health coaching: estil de vida saludable
Coaching per a estudiants
La persona que realitza el procés de coaching rep el nom de coach, «entrenador»), mentre que la persona que el rep es denomina coachee.

 

El procés del coaching

En el procés de coaching intervenen dos participants; un és el coach o entrenador, que és la persona que instrueix, forma o guia l’alumne perquè millori en l’exercici de les seves funcions (Evered i Selman, 1989) (mentor o qui transmet el coneixement). L’altre és el coachee o pupil, qui rep els coneixements i les competències que necessita per millorar en la seva vida professional. L’entrenador es compromet amb el seu pupil en una aliança de col·laboració, establint uns objectius concrets i dissenyant un pla d’acció que els permeti assolir-dins dels terminis establerts (Zeus i Skiffington, 2002). Aquest pla fixarà una sèrie de trobades entre els intervinents que permetin aconseguir la finalitat prevista, acompanyat d’un altre conjunt d’activitats destinades a millorar aspectes concrets del pupil.

En l’efectivitat del coaching influeix el tipus de relació que s’estableixi i es requereix que estigui basada en la confiança entre els dos participants, d’aquesta manera l’entrenador pot ser, no només un director de l’entrenament del seu pupil, sinó també un consultor que li ajudi a innovar en els procediments (McCraken i Wallace, 2000). Per millorar la productivitat del procés, l’entrenador ha de tenir un coneixement profund del lloc de treball desenvolupat pel pupil i de la forma en que aquest lloc es relaciona amb els objectius de l’organització.
Així mateix, ha de disposar d’habilitat per comunicar, ha de desitjar i ser capaç de compartir la seva informació amb el pupil i estar disposat a trobar el temps que requereix aquest esforç (Núñez-Cacho et al., 2012).

 

El desenvolupament del procés segueix bàsicament dels següents 5 passos:

  1. Observar – L’observació de nous punts de vista serà fonamental perquè el pupil trobi solucions i permetrà a l’individu triar entre les alternatives de què disposa per assolir els seus objectius.
  2. Presa de consciència – L’observació permet la presa de consciència, bàsicament sobre el nostre poder d’elecció. L’entrenador centrarà al pupil en les eleccions que pren i les seves conseqüències, brindant-li eines específiques per triar conscientment i amb més efectivitat.
  3. Determinació d’objectius – És essencial per a tot procés de coaching, el comptar amb objectius clarament definits que serviran de guia per a la presa de decisions i accions. Una vegada reunida tota la informació, cal actuar de forma sostinguda en el temps. L’entrenador acompanyarà de prop aquest procés ajudant a superar les dificultats que apareixen en dur a la pràctica les actuacions.
  4. Mesurar – En tot moment és imprescindible comprovar si ens apropem o ens allunyem de l’objectiu marcat. Això permetrà prendre accions correctives i així contribuir a l’obtenció dels èxits buscats.
Obre el xat
1
Hola! Escriu la teva situació i el que necessites...