Conferències psicologia de l’esport

Conferencia 27.01.23 para BASF España sobre los pilares del bienestar (idioma: castellano) : 31:15′; (Temario: motivación/felicidad/alimentación consciente/ sueño saludable/ actividad física)

 

Menu de xerrades: Index de conferencies per temari i mes abaix una breu descripció de cada una d’elles.

1.Psicologia del rendiment i coaching

     1.1- Lideratge 

     1.2- Preparació mental per rendir millor; concentració i confiança.

1.3  Autocontrol, dominant l’estrès, la pressió i l’ansietat.

1.4– Estil de vida saludable.

1.5- Gestió de les emocions difícils: frustració.

1.6 .Motivació, compromís i valors.

1.7. Treball en equip – Conferència o taller.

1.8 Ser pares i mares de fills esportistes.

1.9 Gestió de conflictes :

1.10: Comunicació eficaç

Descripció de xerrades: 

 1.1- Lideratge (Sanitas, Federació Catalana de Padel)

La societat va canviant i el líder, s’ha d’adaptar a aquests canvis socials per seguir sent eficaç. La metodologia de la imposició, que funcionava en la generació anterior, avui genera conflicte i desaprovació. El treballador / jugador o estudiant vol formar part de la decisió, vol ser actiu i buscarà que se li convenci per fer les coses al màxim.“El lideratge és la influència, l’art o procés d’influir en les persones perquè s’esforcin amb bona disposició i entusiasme, cap a la consecució de metes grupals.”

 

25.11.21: Radio Estel. Programa “Tot anirà bé”Les claus del lideratge de Xavi, presentació del llibre “Entrenador líder”.

L’Oriol ha participat en articles i entrevistes sobre lideratges per diferents mitjans de comunicació , com en aquest cas MARCA, parlant sobre com Xavi ha de liderar el nou Barça. A continuació tenim el tall de radio en que parla de l’article i del seu llibre”Entrenador líder” 

 

Reproductor d’àudio

 
 1.2- Preparació mental per rendir millor; concentració i confiança.(Escola Gravi, escola Stucom, Escola Sagrada familia,Grup Monlau)

Diuen els esportistes d’elit, que el que realment marca la diferència entre un esportista bo i un de molt bo és la part mental, per sobre del físic, la tàctica i la tècnica …Perquè no entrenar-se mentalment ja que per aconseguir els nostres reptes i millorar els resultats. El coaching i la psicologia esportiva ha demostrat ser eficient en tots els sectors del rendiment: ¿esportius, acadèmics o laborals?.“L’esport en un 95% es basa en variables mentals” Jimmy Connors, ex tennista num1 del món.

Entrevista a la Radio: Com entrenar la ment dels esportistes

 1.3  Autocontrol, dominant l’estrès, la pressió i l’ansietat. (BASF)

És la gran motxilla sense fons de l’esport. És aquella que s’hi vas posant coses, cada cop costa més de moure.
“Pares: has de ser el millor” “He de guanyar aquesta competició” “Si no ho faig bé perdre la confiança de l’entrenador”.
Tant les persones externes a l’esportista com el mateix esportista poden augmentar aquesta motxilla.
¿És dolenta la pressió? Ella sempre estarà allà, per tant no es tracta d’evitar-la, sinó de gestionar-la.
L’esport genera multitud d’emocions (alegria, ràbia, …). La gran importància és interpretar-les i saber com afecten al nostre rendiment. ¿La ràbia és una emoció que afecta negativament al meu rendiment? Segons com es gestioni aquesta ràbia pot afectar positivament. Tot depèn de com gestionem les emocions.

 1.4– L’entrenament invisible; Son i esport (Aula de la Gent gran, SEAT)

Científicament està demostrat que el descans i l’alimentació són factors claus si és vols rendir bé. No respectar les hores de descans, i no cuidar l’alimentació vol dir una reducció en el rendiment esportiu tant fisiològicament com psicològicament.
L’entorn també és un pes pesant, ja que si ens envoltem de gent que respecti les nostres decisions i entengui el nostre “sacrifici” cap a l’esport, farà que la balança es decanti en cap a l’esport.

Son i rendiment esportiu; Podcast a Radio estel presentant el meu capítol del llibre “Fútbol i neurociència: 

 

 1.5- Gestió de les emocions difícils: frustració. (Federació Catalana de Padel, Associació de Joves Dirigents Catalans, Jo dic)

En tots els àmbits de la vida, una òptima gestió de les emocions és un factor clau per l’èxit i l’equilibri. Nosaltres ho centrarem en l’esport i t’explicarem, com és aquesta ciència que treballa amb les emocions. Tota pràctica esportiva comporta disciplina i esforç, per el que serà necessari incormporar una metodologia que betlli per la gestió de les diverses emocions que podem experimentar com esportistes en circumstàncies d’entrenament, competició, derrotes o fins i tot victòries, com el cansament, avorriment, pressió, frustració… que poden precipitar l’abandonament de la pràctica esportiva

 

Parlem de les emocions i el seu impacte en el rendiment a Radio Estel: 

2021:

 1.6 .Motivació, compromís i valors.

La motivació intrínseca és la que ens surt de dins, per l’amor a fer les coses bé fetes, per que gaudim del que fem, per que complim amb els compromisos que tenim amb els altres i nosaltres mateixos … amb aquesta motivació tenim tota la energia necessària per afrontar qualsevol repte, si a més ho alineem amb els nostres valors, trobarem el camí de l’èxit. “No et preguntis si estaràs a l’altura dels objectius, pregunta’t si els objectius estan a la teva alçada”.

Els valors no poden quedar en bones intencions ,  limitats a discursos als pares, sermons als jugadors o en simples  hastags a instagram, ja que amb les bones intencions i la paraula o el modelatge no és suficient per implantar els valors en els nostres jugadors, haurem de introduir-los directament en la metodologia d’entrenament i de competició. 

 1.7. Treball en equip – Conferència o taller.

L’equip és aquest estrany personatge que gairebé ningú ho ha vist. Tots parlen bé d’ell. És el més important. Diuen d’ell que de la seva mà els professionals arriben a l’èxit. Tots apel·len a ell quan sorgeixen les dificultats. No obstant això, se li ha prou ignorat en el quefer del dia a dia. Sol pesar més l’interès individual que el bé de l’equip. “L’esperit d’equip és el que dóna a moltes empreses un avantatge sobre els seus competidors”.

PARELLES: es presentarà el Test d’elecció de parelles en el pàdel dissenyat pel propi Pol, amb els 9 factors que es valoren, tot explicant què avalua cadascun i amb quina finalitat, i com aquestes variables poden incidir en la relació de parella (ja sigui a nivell de rendiment o a nivell de benestar).Per concloure, parlarem de com s’ha d’encarar el treball de parella en funció dels resultats dels 9 factors mencionats prèviament, perquè els entrenadors puguin incorporar-ho a la seva pràctica habitual.”

 1.8 Pares i mares de fills esportistes.

Els pares tenen una funció educativa fonamental per al desenvolupament dels infants i en canvi no són formats per a això.  Tant en l’esport formatiu, com de l’alt rendiment, la relació parental, serà el factor principal perquè l’esportista decideixi seguir o suspendre l’activitat física, engrossint el% de sedentarisme juvenil, o pel contrari gaudint dels beneficis físics, psicològics i socials de la pràctica esportiva.

En aquest taller aprendrem com podem formar els pares i mares i com podem influenciar en la seva conducta per a que passin a ser de problemes, a aliats.

1.9 Gestió de conflictes :

Analitzarem els avantatges de la implantació de la mediació com a mètode per excel·lència per a la resolució de conflictes en l’àmbit esportiu. S’introduirà el concepte de mediació esportiva, citant les principals característiques que han de presidir qualsevol procediment de mediació esportiva. Es descriuran els diversos conflictes en l’àmbit de l’esport que són susceptibles de resolució per mitjà de la mediació, indicant així mateix quines són les matèries en les quals no procedeix la seva implementació.

1.10: Comunicació eficaç

Comunicar per entrenar: Presentarem un model d’actuació per a entrenadors, que consisteix a gestionar la comunicació durant l’entrenament de manera que facilitin als seus esportistes la generació de consciència del que s’ha treballat, de què s’ha aconseguit en relació al que treballat , i de com l’esportista ha estat capaç de fer-ho. Aquesta consciència sobre el recurs adquirit durant l’entrenament, ajuda a tenir més confiança sobre aquest recurs. Aquesta confiança, basada en el treball i no en el resultat, és la millor manera de poder afrontar amb garanties qualsevol repte esportiu.

Comunicar per gunayar: No comunicar és impossible i per això haurem d’entendre, anticipar dominar totes les variables que poden influenciar en el rendiment dels nostres jugador en un procés de coaching.  

Obre el xat
1
Hola! Escriu la teva situació i el que necessites...