Després de dècades de recerca, els motius pels quals dormim segueixen sent un dels misteris més intrigants per a la ciència. Per aclarir-los, els experts estudien quins mecanismes i processos es donen quan no dormim tan bé com hauríem de fer. T’has plantejat mai si podem prescindir de les hores que dediquem a dormir?
Les troballes demostren que el somni és increïblement complex i que té influència en pràcticament tots els sistemes del cos, protegint la nostra salut física, emocional i mental.
Encara que el son es concep com un estat de relativament inconsciència i inactivitat, amb el qual desconnectem sensorialment dels estímuls rebuts, actualment sabem que realimenti no és així. S’ha pogut comprovar que el cervell està molt actiu durant el son, i que les diferents fases estan involucrades en funcions que ajuden a la recuperació mental ia la regeneració cel·lular i constitueixen un autèntic taller mecànic per a l’organisme, tan important per a l’organisme com menjar o respirar.
El teu cervell necessita dormir per cuidar la memòria, gestionar els records i recuperar l’energia diària, donant lloc a la plasticitat sinàptica necessària. Recentment la ciència ha identificat mecanismes d’eliminació de residus al cervell que es donen exclusivament mentre dormir-nos, i ens protegeixen de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson. Especialment durant l’estat dels somnis (REM), té lloc el que anomenem el teatre nocturn, escenari d’aprenentatges —també emocionals—, per això dormir és fonamental per al nostre estat anímic i relació amb els altres.
El teu cos i sistemes muscular, immunològic i metabòlic també es beneficien d’una bona nit de descans. Durant el son es produeixen algunes hormones de regulació muscular, de creixement i s’enforteix el sistema immunitari.
En contra del que es pugui arribar a pensar, dormir suficient (entre 7-9 h per a una persona adulta) i garantir unes condicions de qualitat, no significa una pèrdua de temps, sinó que resulta essencial per mantenir la salut i l’exercici de nivell personal, laboral, professional, social i familiar.
De manera que, no és una bona idea privar-se de son per fer qualsevol altra tasca. Serem molt més productius durant el dia si hem dormit bé, ja que no fer-ho ens perjudica físicament, mentalment i emocionalment.
Referències:
Zielinski MR, McKenna JT, McCarley RW. (2016). Functions and Mechanisms of Sleep. AIMS Neurosci.
Arquitectura de son Quines són les etapes del son?
En el transcurs d’una nit, el cervell travessa múltiples cicles de son (5-6), cadascun dels quals dura entre 70 i 120 minuts i es compon de 4 etapes de son separades. Alhora, aquestes etapes es divideixen en dues categories i estats d’activitat. A les primeres tres etapes se les coneix com a somni no REM i la quarta etapa és el somni REM (moviment ocular ràpid).
A l’etapa 1, acabes de quedar-se adormit i es tracta d’un somni lleuger del qual et pots despertar relativament fàcil. Després comença una transició cap a etapes més profundes 2 i 3.
L’etapa 3 és la part més profunda del son NREM. En aquesta etapa, els músculs i el cos es relaxen encara més. A més, les ones cerebrals mostren un patró clar d’activitat lenta que és marcadament diferent de l’activitat cerebral de vigília. Es creu que el somni profund juga un paper important en la recuperació del cos, així com en el processament daprenentatges i la memòria.
L’etapa 4 és l’única etapa del son REM. Durant aquest temps, lactivitat cerebral augmenta significativament i la major part del cos, excepte els ulls i els músculs respiratoris, experimenta paràlisi temporal. Encara que els somnis poden passar en qualsevol etapa, els somnis més intensos tenen lloc durant el somni REM.
Es creu que l’etapa del son REM és essencial per al cervell, cosa que permet funcions clau com la memòria i l’aprenentatge. A mesura que avança la nit, és normal passar un major percentatge de temps en el son REM i la major part passa a la segona meitat de la nit.
L’estructura de les etapes i els cicles del son d’una persona es coneix com la seva arquitectura del son. Els experts creuen que cada etapa juga un paper en una arquitectura de son saludable que genera un descans de qualitat.
Referències:
Patel, A. K., Reddy, V., & Araujo, J. F. (2020, April). Physiology, Sleep Stages. StatPearls Publishing.