El nostre petit no dorm, nosaltres tampoc

Què és l’insomni infantil per hàbits incorrectes?
No és una malaltia, per tant no és lògic tractar-ho amb medicament, que no han solucionat el problema, sinó reeducar les rutines i ensenyar les normes correctes, per establir els patrons de son-vigília 1,2 .
El desenvolupament correcte depèn de factors maduratius, constitucionals i genètics, que són moderats pels factors ambientals. Heath et al.3 va observar que les diferències genètiques expliquen el 33% de la variància en la qualitat i la pertorbació del son, mentre que el 40% s’explica pels patrons de son.
Durant la infància, els nadons han de començar a ajustar els patrons de son-vigília dels factors determinants de familiars i culturals. [4] Per aquesta raó, només cal dir que el somni és un clar exemple d’un esdeveniment de bio-psicosocial. Si no sestableix el cicle de son-vigília es poden conduir a problemes de son. Els més comuns són les dificultats per aconseguir que els nens vagin al llit i dormir sols, així com els despertars durant la nit acompanyats per la impossibilitat de tornar a dormir sense la presència dels pares.5
Blampied i França van establir un model de comportament el 1993 per explicar el somni i els seus trastorns. Aquest model manté que no sestableixen estímuls de control adequades per als hàbits de son i això manté els trastorns del son

Com reeducar l’hàbit del son

Un infant no arriba amb un manual d’instruccions sota el braç… Així se senten els pares quan deixen la clínica amb el bebè entre braços, sense cap altre recurs que les bones intencions, que no és suficient davant el somni infantil.
A partir dels primers 2-3 mesos de vida i gràcies a un grup de cèl·lules (Nucli Supraquiasmàtic de l’hipotàlem), el lactant comença a presentar períodes nocturns de son cada cop més llargs. Aquestes cèl·lules actuen com si fossin un rellotge que va posant en hora les diferents necessitats del nadó –dormir, estar despert, menjar…– fins a adaptar-se a un ritme de 24hores (anomenat ritme circadià). Hi ha nens que necessiten que se’ls intensifiqui els ensenyaments (rutines i hàbits de son) perquè el rellotge comenci a funcionar.
L’insomni afecta un 25-40% dels nens entre els 6 mesos i 5 anys.1,2,3,4. En el 5% dels casos es produeix per causes mèdiques i el 25% restant, per causes conductuals que impedeixen una sincronització correcta del ritme circadià de vigília-son.

Per què és tan important que els nens dormin bé?

Dormim per estar desperts; Als nens no només els serveix per descansar i fabricar la gran energia que necessiten per experimentar el seu nou món el proper dia sinó que creixeran durant la primera fase de la nit .A més, si els nens dormen bé milloressin el seu rendiment escolar, en memoritzar els coneixements apresos del dia. Com que aprenem tant de petits, necessitem hores extres de son.
· De 0 a 3 mesos: les primeres lliçons 
· Dels 3 als 6 mesos: Comença el compte enrere
· A partir dels 6 mesos: arriba l’hora de la veritat
· Als 5 anys: data límit

Les migdiades

Pels nens el món és un gran laboratori on experimentar. Tot els crida l’atenció i volen estar en tot, tocar-ho, provar-ho tot i és gràcies a aquesta curiositat que es desenvolupen físicament, intel·lectualment i emocionalment a un ritme al qual no tornaran a fer a la vida i perquè aquesta evolució es faci necessiten una gran quantitat denergia que obtenen duna alimentació equilibrada i un bon descans (no només de nit també necessiten de dia un alt en el camí per recarregar piles).

Quins factors poden provocar insomni?

 • Certs aliments són desaconsellables que poden dificultar l’inici del son, com les substàncies estimulants, el cacau, la cafeïna i els refrescos de cua, que evitarem sobretot al sopar. Les proteïnes (carns), tenen propietats excitants, mentre que els hidrats de carboni (pasta, farinetes) afavoreixen més el son, així com prendre un got de llet, per contenir l’aminoàcid triptòfan, que allibera serotonina que forma l’hormona melatonina que el nostre cos fabrica, quan es fa fosc, avisant al rellotge cerebral que toca dormir. Als nens se’ls ha d’oferir aigua de dia, però un cop s’ha acabat el sopar, no se li ha d’oferir més, així no ens despertarà perquè té set (menys en febre) o gana.
 • Veure la televisió no és dolent, però sí que ho és fer-ho de forma descontrolada i constant. El nen hauria de veure la tv durant un període, de per exemple 30 min, entre les 18 i les 19h, abans de començar la rutina de bany i sopar, si ho fa més tard el que veu pot excitar-lo i si li entra somni s’adormiria davant del tv i ho estaríem fent malament.
 • La por a la nit implica que fa temps que se li està ensenyant malament l’hàbit del son i que li heu deixat la llum oberta perquè dormís i el nen sap que la paraula “por” genera una REACCIÓ favorable als seus desitjos (si és que no pateix un problema psicològic que s’expandeix a tenir por a qualsevol hora del dia en situacions quotidianes).
 • Ingrés a l’hospital; on es pateix un ambient hostil, sobretot perquè ell no és conscient que els de blanc estan per ajudar ia més els hàbits per dormir són molt dolents, ja que mama o papa hi són quan s’adorm i creu que la situació ha de perdurar quan torna a casa.
 • Canvis en rutines i hàbits, poden produir retrocessos o empitjoraments en el procés daprenentatge de dormir correctament; l’arribada d’un germanet, l’assistència per primera vegada a l’escola bressol, les dues situacions trastoquen el món perquè deixa de ser el centre d’atenció. El canvi de domicili tampoc no ha de ser un problema si en fem partícip.
 • Es troba malament; els còlics no es produeixen només a la nit, sinó que solen començar a la tarda o les primeres hores del dia i poden durar diverses hores, tenint en compte que és molt difícil calmar un nen quan plora per culpa d’un còlic. tant si el seu plor cedeix ràpidament (2-3 min), quan ho ateneu, és que no hi ha tal còlic. Igualment desapareixeran entre el 4 i el 5 mes. Si és més petit,

  Leave Your Comment

  Your email address will not be published.*

  Obre el xat
  1
  Hola! Escriu la teva situació i el que necessites...