EUROPA PRESS Madrid | Actualitzada el 23/12/2014 20:17
Els voluntaris van trigar deu minuts més a dormir quan havien llegit fent servir un iPad /
Moltes persones llegeixen un llibre o veuen una pel·lícula al vespre, o fins i tot abans d’anar a dormir. Amb les noves tecnologies aquest hàbit s’ha transformat i ara es recorre als dispositius mòbils, fet que permet consumir llibres o sèries de televisió estirats al llit. Es tracta d’un hàbit que té conseqüències negatives, tant per la quantitat com per la qualitat del son. Així ho confirma un estudi de l’Escola de Medicina de Harvard, que conclou que la llum que emeten els dispositius pertorba el son si es fan servir abans d’anar a dormir.
Els investigadors afirmen que les persones que fan servir la tauleta a última hora del vespre se senten més despertes en anar al llit i els costa més quedar-se adormides després d’apagar el llum. A més, el seu son és de molt més baixa qualitat i es troben més somnolentes l’endemà. Segons afirmen, els resultats de la recerca són extrapolables a altres dispositius electrònics similars que emeten llum: mòbils, ordinadors, videoconsoles…
Els especialistes en medicina del son de Harvard van triar dotze voluntaris entre diversos joves per participar en un estudi durant catorze dies. Els van instal·lar a l’hospital Brigham and Women’s de Boston i els van demanar que llegissin durant quatre hores cada tarda abans d’apagar la llum per dormir. La primera setmana ho farien amb un llibre convencional i la segona en un iPad. Aquest estudi tenia en compte investigacions anteriors en què ja s’havia demostrat que la llum ambiental regula el rellotge intern del cos humà. Una llum tènue afavoreix que s’alliberi melatonina (hormona que facilita el son) en el cervell, mentre que una llum intensa inhibeix l’alliberament de melatonina, especialment si la llum té una longitud d’ona curta, com és habitual en les tauletes. Els participants van fer servir els dispositius durant quatre hores perquè “és aproximadament el temps d’exposició a pantalles que experimenten milions de persones als Estats Units cada vespre”, segons expliquen al seu estudi, publicat a PNAS.
Segons els resultats de la investigació, els voluntaris van trigar deu minuts més a dormir quan havien llegit fent servir un iPad (una mitjana de 25 minuts) que quan havien llegit un llibre (un quart d’hora aproximadament). No només això, sinó que també van tenir períodes més curts de son REM, fase del descans imprescindible perquè el son sigui reparador. Els individus que van llegir un llibre de paper van gaudir d’una mitjana de 121 minuts de son REM per nit, mentre que els que van usar un iPad només van tenir 109 minuts, un 10 per cent menys.
Contingut relacionat:
Estudi sobre els efectes en el són de fer servir tauletes i altres dispositius mòbils