Parlem de les emocions a Radio Estel:
Accedir al programa de meditació per a generar consciència emocional
Ejemplo de audio del programa: Relax emocional (versió en català)
Relax emocional;12:55 (Sesión en catalán)
Gestión de las emociones: “La salud emocional se define como un estado de bienestar en el cual el individuo es consciente de sus
propias capacidades, puede afrontar las tensiones normales de la vida, puede trabajar de forma productiva y fructífera y es capaz de
hacer una contribución a su comunidad.”
Las emociones afectan nuestra vida diaria e influyen en nuestras decisiones. Literalmente las sentimos en el cuerpo y las manifestamos en nuestras expresiones faciales. … Todos los días nos suceden cosas que producen que sintamos emociones , por eso es tan importante el vivir con inteligencia emocional.
Emociones en el cuerpo
- Ansiedad y la Preocupación: Tienden a tensionar ciertas partes del rostro, abdomen e ingles, a sentirse como inquietud en manos y pies, y en forma de una calidad energética volátil o turbulenta.
- Ira: se suele percibir como una energía fogosa que intenta eliminar algo, y se refleja en la tendencia a apretar manos, mandíbulas y ojos.
- Tristeza: La tristeza se puede percibir como una pesadez en los hombros, tensión en la nuca y opresión en el pecho. Con una calidad energética apagada, incluso densa.
- El miedo toma la forma de un vacío en el estómago y aparece asociado a una calidad energética de frío.
- Deseo: La avidez o el deseo intenso de poseer algo se puede sentir como energía intranquila, incapaz de posarse sobre el momento presente, como un viento inquieto e insistente que nos impide sentir la continua transformación de cada instante.
- Gratitud, inspiración, gozo, amor y el aprecio: Emociones como la gratitud, la inspiración, el gozo, el amor y el aprecio, pueden ser brillantes e incluso radiantes. Es común que se experimenten como el elemento espacio, abierto, infinito e impregnado de luminosidad. Que irradia como vibración sutil y de una temperatura más bien neutral o ligeramente cálida y amable.
Elements de la Intel·ligència Emocional
El 1983, Howard Gardner, en el seu llibre Intel·ligències múltiples: la teoria a la pràctica, 3 va introduir la idea que els indicadors d’intel·ligència, com el quocient intel·lectual, no expliquen plenament la capacitat cognitiva, perquè no tenen en compte ni la ” intel·ligència interpersonal “-la capacitat per comprendre les intencions, motivacions i desitjos d’altres persones- ni la” intel·ligència intrapersonal “-la capacitat per comprendre un mateix, apreciar els sentiments, temors i motivacions propis-.
L’interès per les repercussions de les emocions en àmbits com les relacions a la feina va impulsar la investigació sobre el tema, però la popularització del terme es deu a l’obra de Daniel Goleman, Intel·ligència emocional, publicada el 1995. El llibre va tenir gran repercussió, en forma d’articles en diaris i revistes, tires còmiques, programes educatius, cursos de formació per a empreses, joguines, o resums divulgatius dels propis llibres de Goleman.
1. Autoconeixement emocional (o autoconsciència emocional)
Es refereix al coneixement dels nostres propis sentiments i emocions i com ens influeixen. És important reconèixer la manera en què el nostre estat anímic afecta el nostre comportament, quines són les nostres capacitats i quins són els nostres punts febles. Molta gent se sorprèn del poc que es coneixen a ells mateixos.
2. Autocontrol emocional (o autoregulació)
L’autocontrol emocional ens permet reflexionar i dominar els nostres sentiments o emocions, per no deixar-nos portar per ells cegament. Consisteix a saber detectar les dinàmiques emocionals, saber quines són efímeres i quins són duradores. No és estrany que ens enfadem amb la nostra parella, però si fóssim esclaus de l’emoció del moment, estaríem contínuament actuant de manera irresponsable o impulsiva, i després ens arrepentiríamos.
3. Automotivació
Enfocar les emocions cap a objectius i metes ens permet mantenir la motivació i establir la nostra atenció en les metes en comptes d’en els obstacles. En aquest factor és imprescindible cert grau d’optimisme i iniciativa, de manera que hem de valorar el ser proactius i actuar amb tenacitat i de forma positiva davant els imprevistos.
4. Reconeixement d’emocions en els altres (o empatia)
Les relacions interpersonals es fonamenten en la correcta interpretació dels senyals que els altres expressen de forma inconscient, i que sovint emeten de forma no verbal. La detecció d’aquestes emocions alienes i els seus sentiments que poden expressar mitjançant signes no estrictament lingüístics (un gest, una reacció fisiològica, un tic) ens pot ajudar a establir vincles més estrets i duradors amb les persones amb què ens relacionem.
A més, el reconèixer les emocions i sentiments dels altres és el primer pas per comprendre i identificar-nos amb les persones que els expressen.
Les persones empáticasson les que, en general, tenen més habilitats i competències relacionades amb la IE.
5. Relacions interpersonals (o habilitats socials)
Una bona relació amb els altres és una font imprescindible per a la nostra felicitat personal i fins i tot, en molts casos, per a un bon exercici laboral. I això passa per saber tractar i comunicar-se amb aquelles persones que ens resulten simpàtiques o pròximes, però també amb persones que no ens suggereixin molt bones vibracions; una de les claus de la intel·ligència emocional.
Bibliografia sobre Intel·ligència emocional
Bisquerra, R. (2008). Educació per a la ciutadania. L’enfocament de l’educació emocional. Barcelona: Praxis ..
Gallifa, J., Pérez, C., Rovira, F., et al. (2002). La intel • ligència emocional il ‘escola emocionalment intel • ligent. Barcelona: Edebé.
Gardner, H. (2001). La intel·ligència reformulada. Les intel·ligències múltiples al segle XXI. Barcelona: Paidós.
Goleman, D. (1996). Intel·ligència emocional. Barcelona: Kairós.
Goleman, D. (2006). Intel·ligència social. Barcelona: Kairós.
Salovey, P. i MAYER, J. D. (1990). “Emotional intelligence”. Imagination, Cognition, and Personality, 9, 185-211.
Servan-Schreiber, D. (2004). Curació emocional. Barcelona: Kairós.
Shapiro, L. E. (1998). La intel·ligència emocional dels nens. Barcelona: Edicions B.
NOTÍCIES
Anualment des de 2011, durant la primera setmana de juliol dono el curs d’Intel·ligència Emocional de 15h a l’Escola d’estiu de la Universitat Ramon Llull, a la Facultat d’Educació-Blanquerna
Videojoc Happy; ja disponible
Dissenyat per a entrenar habilites comunicatives i socials, en nois i Noies de 6 a 16 anys. Asertivitat, empatia, fitxes tècniques emocional, eines de confrontació, Tot
Extraescolars d’Intel·ligència Emocional: des de 2010, realitzà conferències a escoles sobre Intel·ligència Emocional. Escola Gravi i Stucom de Barcelona, a mes a realitzà tallers
Cartes OH