Insomni

Fragment de la intervenció a Radio Estel (11.7.22) Explicant les tècniques per tractar el insomni:

untitlddddded.png

L’insomni és un problema de salut pública, que afecta el 33% de la població general i al voltant del 10% compleix els criteris per ser considerat un trastorn del son; tot i això, amb prou feines reben una atenció adequada el 8% dels afectats.
Es caracteritza per la dificultat per iniciar o mantenir el son, amb angoixa significativa i alteracions en el funcionament de l’activitat diurna.
És el trastorn de son més freqüent i encara que pot estar associat a múltiples causes (malalties físiques, psiquiàtriques, factors ambientals, mals hàbits…), el 95% dels casos es relacionen amb estrès, ansietat i hàbits incompatibles amb el son i això és perquè el somni és un fenomen molt sensible al que fem, ens passa, pensem i sentim.

Els símptomes de l’insomni inclouen:

Romandre despert durant molt de temps abans d’adormir-se. Dormir només per períodes curts. Estar despert durant gran part de la nit
Sentir-se com si no hagués dormit res. Despertar-se massa d’hora
Quins tipus d’insomni hi ha?

L’insomni pot ser agut (de curta durada) o crònic (de llarga durada). L’insomni agut és comú. Les causes més freqüents inclouen estrès a la feina, pressions familiars o un esdeveniment traumàtic. En general, dura dies o setmanes.
L’insomni crònic dura un mes o més. La majoria dels casos d’insomni crònic són secundaris. Això vol dir que són el símptoma o l’efecte secundari d’algun altre problema, com ara certs problemes mèdics, medicaments i altres trastorns del son. Substàncies com la cafeïna, el tabac i l’alcohol també en poden ser una causa.
De vegades, el principal problema és l’insomni crònic.  l’estrès de llarga durada, el malestar emocional, els viatges i el treball en torns poden ser factors. En general, l’insomni primari dura més d’un mes.

Quins problemes pot causar l’insomni?

L’insomni pot causar somnolència diürna i manca d’energia. També us pot fer sentir ansiós, deprimit o irritable. Pot tenir problemes per concentrar-se en tasques, parar atenció, aprendre i recordar. L’insomni també pot causar problemes greus. Per exemple, pot fer que senti son mentre maneja, cosa que podria provocar un accident automobilístic.

Com es diagnostica l’insomni?

Per diagnosticar insomni, el vostre proveïdor d’atenció mèdica considerarà:

El seu historial mèdic. El seu historial de somni. El vostre proveïdor us demanarà detalls sobre els vostres hàbits en dormir.. Un examen físic per descartar altres problemes mèdics que poden causar insomni Podeu recomanar un estudi del son. Un estudi del son mesura què tan bé dorm i com respon el seu cos als problemes per dormir
Quins són els tractaments per a l’insomni?

Els tractaments inclouen canvis en l’estil de vida, teràpia i medicaments:

Els canvis en l’estil de vida, inclosos els bons hàbits per dormir, sovint ajuden a alleujar l’insomni agut (a curt termini). Aquests canvis poden fer que us sigui més fàcil agafar el son i mantenir-se adormit
La teràpia cognitiva-conductual, pot ajudar a alleujar l’ansietat relacionada amb l’insomni crònic
Diversos medicaments també poden ajudar a alleujar l’insomni i us permeten restablir un horari de son regular

Tractament Cognitiu conductual per al insomni

El tractament cognitiu conductual per a l’insomni (CBTI) es considera actualment el tractament de referència. La CBT-I és eficaç per tractar l’insomni en comparació dels medicaments i els seus efectes poden ser més duradors que els medicaments.
Els resultats de millora de la CBT-I sobre els indicadors del son són superiors als del tractament farmacològic; entre el 70% i el 80% dels pacients amb insomni primari experimenten millores significatives en latència de son; passar menys temps per agafar el son (millores de 30 a 45 minuts), més temps per dormir (de 30 a 60 minuts); millores d’entre un 8 i un 16 % en l’eficiència del son (percentatge del temps dormint que passem al llit) i reducció de despertars durant el son ia diferència del tractament farmacològic els resultats es mantenen en el temps (de 6 a 24 mesos) després de completar el tractament).
A nivell subjectiu el CBT-I també va obtenir millores significatives a les puntuacions de l’índex de qualitat del somni de Pìtsburg, l’índex de gravetat de l’insomni

ACCES ALS AUDIOS DEL TRACTAMENT (PROTEGIT AMB CONTRASENYA)

AUDIOS DE MINDFULLSLEEP (protegit amb contrAsenya)

Obre el xat
1
Hola! Escriu la teva situació i el que necessites...