Sobre Biofeedback:
La bioretroalimentació és una tècnica que s’empra per controlar les funcions fisiològiques de l’organisme humà, mitjançant la utilització d’un sistema de retroalimentació que informa al subjecte de l’estat de la funció que es vol controlar de manera voluntària. El terme biofeedback (original en anglès) està compost per paraula grega bio, que significa vida, i l’anglesa feedback que significa retroalimentació o retroinformació, per tant biofeedback podria traduir-se per bioretroalimentació.
Definició:
Tres organitzacions de biofeedback professionals, l’Associació de Psicofisiologia Aplicada i Biofeedback (AAPB), Biofeedback Aliança Internacional de Certificació (BCIA) i la Societat Internacional de neurofeedback i la Investigació (ISNR), van arribar a una definició consensuada de la bioretroalimentació el 2008.
És un procés que permet a un individu aprendre com canviar l’activitat fisiològica a l’efecte de millorar la salut i el rendiment. Instruments precisos mesuren l’activitat fisiològica com ones cerebrals, funció cardíaca, la respiració, l’activitat muscular i la temperatura de la pell. Aquests instruments amb rapidesa i precisió ‘retroalimenten’ informació a l’usuari. La presentació d’aquesta informació – sovint en combinació amb canvis en el pensament, les emocions i la conducta – dóna suport desitjats canvis fisiològics. Amb el temps, aquests canvis es poden sostenir sense l’ús continu d’un instrumento.3
Tècniques de biofeedback:
Les tècniques de biofeedback fan possible que un individu tingui consciència de funcions biològiques que en condicions normals no percep, com la freqüència cardíaca, la pressió arterial o la conductància de la pell. La informació li arriba al subjecte en forma d’estímuls visuals o auditius que li informen sobre l’estat de la funció fisiològica concreta. Es pot utilitzar una escala graduada o una fila de llums que s’il·luminen o s’apaguen en funció de l’increment o disminució de la resposta fisiològica. En algunes ocasions es fan servir sons que canvien d’intensitat o to.
Depenent del sistema fisiològic sobre el qual s’informa al subjecte, el biofeedback pot classificar-se en diversos tipus:
Respostes del sistema nerviós somàtic, fonamentalment a través del electromiograma.
Respostes del sistema nerviós autònom, que inclouen pressió arterial, freqüència cardíaca, temperatura i pH estomacal entre d’altres.
Resposta del sistema nerviós central, obtinguda mitjançant el electroencefalograma en què es detecten els ritmes cerebrals (ones alfa, theta, SM i MU).
Les tècniques de biofeedback poden utilitzar per al tractament de diferents problemes de salut, com la impotència, incontinència d’esfínters, ansietat, insomni, hipertensió, lesions per esforç repetitiu (LER) i migraña.4 maig
Biofeedback GSR: Conductància Galvànica de la pell. presentació
https://www.youtube.com/watch?v=eRjarQNq7yk
Biofeedback HRV: Coherència Cardíaca; portàtil.
Altres jocs de Biofeedback