Les competències emocionals afavoreixen les relacions amb altres persones i amb
un mateix, facilita la resolució positiva de conflictes, contribueix a :
- Salut física: disminució del dolor, reducció de la pressió sanguínia, disminució dels
nivells d’adrenalina associats a l’ansietat, potenciació de les funcions del sistema immunitari, menys consum de substancies tòxiques i un estil de vida actiu i saludable.
- Estat d’ànim: promoció de la calma, creació d’un estat de major benestar i millora del sentit de l’humor. Eines per prevenir estats depressius.
- Sociables: més cooperatius, amb més amics, més amables i amb més competència social respecte de la resta, (empatia i assertivitat)
- Rendiment acadèmic: millor rendiment acadèmic ; (Schutte, et al 1998) van descobrir que els resultats d’un test de IE a l’inici de curs en precedia els resultats acadèmics a final de curs.
Parker et al (2004); prediuen amb un èxit del 82% els alumnes que de batxillerat que tindran èxit durant el pròxim semestre i amb un 91% els que no en tindran.
Educació emocional a les escoles:
Recentment, la literatura ha demostrat que les deficiències en les habilitats en IE afecten alumnes dins i fora del context escolar. Encara que la majoria dels estudis han estat realitzades amb mostres d’estudiants universitaris, cada vegada més es deriven del treball empíric realitzat amb adolescents
(Ciarrochi, Chan y Bajgar, 2001; Fernández-Berrocal, Extremera y Ramos, 2003a; Liau, Liau, Teoh y Liau, 2003; Trinidad y Johnson, 2002).
Després de revisar aquestes investigacions, trobem quatre àrees bàsiques on provoca una manca de IE o facilita l’aparició de problemes entre l’alumnat.
- Dèficit en els nivells de benestar i ajust psicològic dels alumnes.
- Disminució de la quantitat i qualitat de les relacions interpersonals
- Disminució en el rendiment acadèmic
- Aparició de conductes disruptives i consum de substàncies addictives
Per poder parlar d’educació emocional en una escola no n’hi ha prou de fer una xerrada, aprofitar l’ocasió d’un conflicte o qualsevol activitat esporàdica que es consideri pròpia de l’educació emocional. Tot això és important, però no és suficient.
S’estima que una educació emocional sistemàtica requereix un mínim de deu sessions d’una hora en un mateix curs escolar, aplicant un programa que contingui un pla d’acció, sistemàtic i organitzat, que defineixi unes metes educatives , uns continguts, unes activitats, juntament amb una fase d’avaluació.
S’han realitzat estudis científics que demostren l’eficàcia de programes específics d’entrenament en habilitats emocionals que composen la IE (Lopes i Salovey, 2004; Maurer i Brackett, 2004-, Fernandez- Berrocal i Ramos, 2004).