Dormir bé per viure millor

Exemplars avis i avies que a pesar de la seva saviesa, segueixen amb la mateixa il·lusió per aprendre, assistint a xerrades setmanalment.
La conferència fou impartida el dimecres dia 10 d’abril de 2013. Aquest es un resum d’un dels asistents 🙂

DORMIR BÉ PER VIURE MILLOR.

Sr. Oriol Mercadé i Canals. Psicòleg. Especialista en transtorns del son. Unitat de son del Dr. Estivill.

lconfe son

El que fa millorar el rendiment de les persones durant el dia, és estar ben descansades, havent  dormit les hores necessàries i amb un son reparador. Encara que sembli impossible, dormir, és el que més necessita el nostre cervell per a rendir al cent per cent, memoritzar el que hem après durant el dia i preparar-se per la nova jornada. Dormir a vegades ens dona la impressió de pèrdua de temps, esgarrapem hores al son, no essent conscients de la necessitat que tenim de dormir. Tothom té gana però no tothom menja bé, igualment que tothom té son, però no tothom dorm bé, manca educació per saber-ne. El nostre cervell que durant mols anys vetllava amb la llum del sol i descansava amb la foscor de la nit , no ha tingut temps d`habituar-se, primer a la claror del foc, que va començar amb la seva llum a escurçar les nits i, últimament en els nostres dies, amb la llum elèctrica, la qual virtualment ha suprimit la nit, ja que a les nostres ciutats sempre hi ha claror, la tan coneguda contaminació lumínica. Els que ja som grans recordem el cel estelat de la nostra joventut impossible de disfrutar-lo avui dia els nostres nets .

No s’acostuma a pensar-hi però passem un terç de la nostra vida dormint, més de 24 anys, la manera de dormir és diferent al llarg de la vida, ja que són diferents les necessitats que tenim del son. Els nadons han d’assimilar tot el que van experimentant, descobrint, i guardant en el cervell, per això dormen gairebé tot el dia, unes 18 hores, i així es va evolucionant. Als 5 anys es necessiten unes 9 hores. Els adolescents necessiten dormir per créixer. A mesura que ens fem grans, no es necesita dormir tant fins que, cap als 67 anys n’hi ha prou amb 6-7 hores. En aquestes edats, és normal que no es dormin totes les hores seguides, canvia el son i ens hi hem d’adaptar. Fer una migdiada després de dinar sería el més apropiat. Hi ha quatre estadis del son, la vigília del son és un procés, em relaxo, el cervell es tranquilitza dels afers diaris, la segona fase, ja dormo però molt lleugerament i és fácil despertar-me, la tercera fase, el son reparador és el més profund, en aquest, ens costa despertar i on tenim els terrors nocturns, per acabar a la fase del son que s´en diu REM sigles angleses que volen dir que s’ens belluguen els ulls, és en la que somniem, si ens despertem durant aquesta fase recordem el son, perquè és recent, si passa més temps els oblidem. Tothom somia, però hi ha persones que no els recorden. Els somnis són totes les coses que hem viscut al llarg del dia i d’altres que recordem, però barrejades. Al llarg de la nit passem per quatre cicles sencers dels que hem dit, per descansar bé els hem de pasar tots.

Per a tenir una bona qualitat del son s’han de seguir unes pautes: anar a dormir i llevar-se sempre a la mateixa hora si és possible, no menjar ni beure aliments o begudes que costin de pair i que com la xocolata, el café i el tè, més o menys tots hem experimentat que desvetllen, no prendre pastilles per a dormir, només sota la prescripció del metge i si costa dormir-se, no mirar la tele, millor escoltar la ràdio, i millor encara llegir (malgrat que si el llibre és molt interessant tampoc va bé). El gran amic del son és la regularitat  en tot, en el menjar, el beure, els horaris etc. Ningú és nocturn per naturalesa, per això és dolent  treballar contínuament de nit, es castiga massa el cos.

Una de les causes per la qual algunes persones no descansen encara que dormin es l’apnea, és un problema físic que no els deixa respirar be, s’els hi atura la respiració, en un episodi extrem pot comportar la mort, ja que l’oxígen necessari, al no respirar bé, no els arriba al cervell i aquest demana al cor que treballi més que s’accelera massa i pateix.  Actualment, hi ha uns aparells per a la correcció d’aquest problema, una mica incòmodes (cada cop són més petits ) però eficaços. L`exercici moderat es bò per a gaudir d`un son tranquil i reparador. Has de tenir ganes de descansar, no anar descansats a dormir.

Es considera insomni quan es dorm menys de 6 hores en total. La gent que pateix insomni acaba tenint angoixa i depressió. Als països nòrdics, amb poques hores de sol a l’hivern, han de fer cures de llum, i també han d’aprendre a dormir amb moltes hores de sol a l’estiu.

Hi ha molts problemes al voltant del son, és a dir, de tenir un bon son reparador. Roncs, cames inquietes, son de dia, miocloníes (patadetes regulars i constants a la nit), narcolèpsia (necessitat de dormir de dia), catalèpsia (persones que s’adormen de cop amb el perill que això comporta) i molts d’altres, si mai ens hi trobem hem de buscar l’ajuda del metge, no ho resoldrem sols.

Hem d’organitzar el son al llarg de la nostra vida diària. Dormir unes 6-7 hores d’una tirada i fer petites dormidetes al llarg del dia per poder reparar el que gastem. També és cert que ens despertem més cops, però si tornem a dormir-nos no ens afectarà. Planificar un cert temps del dia per preocupar-nos de les coses que tothom tenim, però anar al llit amb ganes de descansar i prou. No és fácil, però és el millor.

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*

    Obre el xat
    1
    Hola! Escriu la teva situació i el que necessites...